assalamualaikum..
hari ni nak share sikit la pasal resipi crepe telur yang aku wat time aku tengah tension..pastu makan sorang-sorang adik mintak pun bagi seketul je kat dorang pastu suruh dorang share dua.. lepas dorang makan mula la manggagau cari ayor(air) sebab aku letak cili padi..haha..padan muka kaw..kakak yang kejam...lupakan kisah tu..ni nakciter pasal resipi pulak
bahan-bahan inti:
setengah labu bawang besar
3 biji cili
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap
2 biji telur
sedikit air
bhan-bahan crepe/lempeng:
1 cawan tepung
1 cawan air
sikit garam
sikit serbuk kunyit
1.bancuh tepung dengan air, garam, dan serbuk kunyit..dan pastikan adunan tu cair coz nak wat lempeng/crepe mesti la kene cair..tapi jangan la cair sangat..agak-agak..kalau rasa adunan tepung tu still lagi tak cair..tambah air sikit and kacau..
2. panaskan non-stick pan/ kuali. letak sikit je minyak..dan baut lempeng/crepe. buat sampang adunan tu habis yer..huhu
3. pastukan panaskan kuali dengan sikit minyak, masukkan telur..pastu kacau-kacau..masak wat telur hancur
4. sekali lagi, panas kan kuali. tuang sikit minyak, and then tumis bawang dan cili..sampai bersin, eh silap, sampai naik bau..hehe..lau nak pedas letak la cili banyak-banyak sikit..kalau taknak pedas tak payah letak pun takpe..depends la kat uolls..selera tekak masing-masing..kalau aku, selagi tak pedas tak sah..pastu kalau sakit perut mula la cari ubat..
5. pastu masukkan sikit air untuk jadikan kuah..sikit je tau..tak yah bebanyak..bukannya nak buat sup..just nak bagi dia basah-basah sikit je
6. lepastu masukkan kisap.and kacau-kacau..ni pun ikut tekak masing-masing juga..kalau taksuka kicap, boleh gantikan dengan black pepper sos.
7. masukkan pulak sos cili..lau nak rasa masam-masam boleh tambahkan sos tomato..tapi aku ni memang sejak azali lagi tak suka tomato..yerk.
8. seterusnya masukkan telur yang dah dimasak tu..kacau..dah siap..takyah letak garam..sebab lempeng tadi kan dah letak garam..remember that?.nanti masin sangat kena darah tinggi pulak..
9.pastu, angkat inti tu tadi letak kat hujung kepingan lempeng/crepe..and gulung..macam buat popia tu..hehe
tadaaaaa...dah siap pun..tak makan nasik pun sampai malam..makan ni pun dah kenyang..blurpp..alhamdulillah.. oopss,,..sorry
selamat mencuba
hari ni nak share sikit la pasal resipi crepe telur yang aku wat time aku tengah tension..pastu makan sorang-sorang adik mintak pun bagi seketul je kat dorang pastu suruh dorang share dua.. lepas dorang makan mula la manggagau cari ayor(air) sebab aku letak cili padi..haha..padan muka kaw..kakak yang kejam...lupakan kisah tu..ni nakciter pasal resipi pulak
bahan-bahan inti:
setengah labu bawang besar
3 biji cili
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap
2 biji telur
sedikit air
bhan-bahan crepe/lempeng:
1 cawan tepung
1 cawan air
sikit garam
sikit serbuk kunyit
1.bancuh tepung dengan air, garam, dan serbuk kunyit..dan pastikan adunan tu cair coz nak wat lempeng/crepe mesti la kene cair..tapi jangan la cair sangat..agak-agak..kalau rasa adunan tepung tu still lagi tak cair..tambah air sikit and kacau..
2. panaskan non-stick pan/ kuali. letak sikit je minyak..dan baut lempeng/crepe. buat sampang adunan tu habis yer..huhu
3. pastukan panaskan kuali dengan sikit minyak, masukkan telur..pastu kacau-kacau..masak wat telur hancur
4. sekali lagi, panas kan kuali. tuang sikit minyak, and then tumis bawang dan cili..sampai bersin, eh silap, sampai naik bau..hehe..lau nak pedas letak la cili banyak-banyak sikit..kalau taknak pedas tak payah letak pun takpe..depends la kat uolls..selera tekak masing-masing..kalau aku, selagi tak pedas tak sah..pastu kalau sakit perut mula la cari ubat..
5. pastu masukkan sikit air untuk jadikan kuah..sikit je tau..tak yah bebanyak..bukannya nak buat sup..just nak bagi dia basah-basah sikit je
6. lepastu masukkan kisap.and kacau-kacau..ni pun ikut tekak masing-masing juga..kalau taksuka kicap, boleh gantikan dengan black pepper sos.
7. masukkan pulak sos cili..lau nak rasa masam-masam boleh tambahkan sos tomato..tapi aku ni memang sejak azali lagi tak suka tomato..yerk.
8. seterusnya masukkan telur yang dah dimasak tu..kacau..dah siap..takyah letak garam..sebab lempeng tadi kan dah letak garam..remember that?.nanti masin sangat kena darah tinggi pulak..
9.pastu, angkat inti tu tadi letak kat hujung kepingan lempeng/crepe..and gulung..macam buat popia tu..hehe
tadaaaaa...dah siap pun..tak makan nasik pun sampai malam..makan ni pun dah kenyang..blurpp..alhamdulillah.. oopss,,..sorry
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment