Assalamualaikum.
Bersempena dengan tajuk di atas. Haha.. mesti ramai yang
baca benda ni tengah menitik-nitik air liur jatuh tap tap kat lantai sebab
tengok gambar puding karamel gojes yang aku buat ni. Haha.. perasan .. ok nak
citer sikit la petang tadi punya cerita. Tadi, lepas abes taklimat pbs untuk kerja projek perniagaan
perniagaan yangsusahtahapberuangkutubputihgebugebu tu, aku pun bukak la lappy
nak cari resepi. Tetibe teringat “eh, dah lama aku tak buat puding karamel”
(cakap dalam hati) so aku search la resepi puding karamel. Dulu pernah buat
dan resepi pun still ingat lagi, tapi sesaje tangan ni gedik nak cari yang
lagik senang. Namun tidak ku temui..huhu.. last-last guna resepi sendiri je
la.. cepat salinn.. haha
Bahan-bahan:
Untuk puding-
1 tin susu cair
2 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
5 sudu besar gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla
Untuk caramel:
15 sudu besar gula pasir
5 sudu besar air
Cara-cara: untuk puding
1.pukul telur dengan gula kastor sampai sebati. Ikut suka la
nak guna mixer boleh nak pukul dengan tangan pun boleh. Seeloknya pakai tangan
la.
2. lepas tu masukkan esen vanilla dan susu cair. Kacau
sampai sebati
3. masukkan tepung jagung. Kalau nak guna tepung kastad pun
boleh. Fungsi die sama je.
4. dah siap tu. Ketepikan dulu untuk buat karamel
adunan untuk puding dah siap. step seterusnya buat gula karamel
Cara-cara: untuk karamel
1.masukkan 15 sudu besar gula dalam perik kecil atau kuali
dan tambah sikit air (biar sama paras dengan gula tu je). Panaskan gula tadi
atas api dan biarkan cair hingga warna dia berubah jadi perang tapi jangan
sampai hangus pulak.
2. Lepastu angkat
gula karamel tadi tu dan tuang kat dalam loyang. Ratakan seluruh dasar loyang
tu.(bila dah rata jangan biar lama, kalau tak nanti gula karamel tu mengeras.
Bila dah karamel tu dah keras ,nanti pudding tu hancur bila kita nak
terlangkupkan.
3. Atas lapisan gula karamel tu tadi, tuangkan adunan
pudding yang dah dibuat tadi. Lepastu kukus selama 30 hingga 40 minit.
Pandai-pandai la korang agak.
4. Kalau dah siap dan korang tengok kat tepi loyang tu air
gula macam dah cair. So korang boleh la terlangkupkan. Buat perlahan-lahan tau
nanti comot pulak pudding korang tu. Have nice trying.
hasil yang dah siap..gojes tak tak kak toon..haha
Lepas dah buat tu. Aku post la gambar pudding ni kat
instagram aku. Berdesup kak Fatin Nabila tanya macam mana nak buat pudding ni
dan die suruh ajar. Kak Fatin Nabila ni
senior aku time sekolah asrama dulu. So, aku dah tunaikan permintaan
die..ceewah.harap semua paham la erk aku explain tadi..hehe..
cantik tak tekstur die..hewhew
Ingatnye nak bawak la bekal kat sekolah esok. Hampeh of the
hampas. Ayah dah rembat separuh. Nak bawak mendanya. Adek-adek aku balik
mengaji dihadapnya pudding tu. Tinggal kat aku secoet je. Kurang asam belimbing
betul. Takpe, sok lusa boleh buat lagi.. kan..kan..haha. so, selamat men-try..hikhikhik
No comments:
Post a Comment