Tuesday, June 18, 2013

resepi: puding karamel gojes vavavoom..

Assalamualaikum.


Bersempena dengan tajuk di atas. Haha.. mesti ramai yang baca benda ni tengah menitik-nitik air liur jatuh tap tap kat lantai sebab tengok gambar puding karamel gojes yang aku buat ni. Haha.. perasan .. ok nak citer sikit la petang tadi punya cerita. Tadi, lepas abes taklimat pbs untuk kerja projek perniagaan perniagaan yangsusahtahapberuangkutubputihgebugebu tu, aku pun bukak la lappy nak cari resepi. Tetibe teringat “eh, dah lama aku tak buat puding karamel” (cakap dalam hati) so aku search la resepi puding karamel. Dulu pernah buat dan resepi pun still ingat lagi, tapi sesaje tangan ni gedik nak cari yang lagik senang. Namun tidak ku temui..huhu.. last-last guna resepi sendiri je la.. cepat salinn.. haha

Bahan-bahan:

Untuk puding-
1 tin susu cair
2 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
5 sudu besar gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla

Untuk caramel:
15 sudu besar gula pasir
5 sudu besar air

Cara-cara: untuk puding
1.pukul telur dengan gula kastor sampai sebati. Ikut suka la nak guna mixer boleh nak pukul dengan tangan pun boleh. Seeloknya pakai tangan la.

2. lepas tu masukkan esen vanilla dan susu cair. Kacau sampai sebati

3. masukkan tepung jagung. Kalau nak guna tepung kastad pun boleh. Fungsi die sama je.

4. dah siap tu. Ketepikan dulu untuk buat karamel

adunan untuk puding dah siap. step seterusnya buat gula karamel

Cara-cara: untuk karamel
1.masukkan 15 sudu besar gula dalam perik kecil atau kuali dan tambah sikit air (biar sama paras dengan gula tu je). Panaskan gula tadi atas api dan biarkan cair hingga warna dia berubah jadi perang tapi jangan sampai hangus pulak.

2.  Lepastu angkat gula karamel tadi tu dan tuang kat dalam loyang. Ratakan seluruh dasar loyang tu.(bila dah rata jangan biar lama, kalau tak nanti gula karamel tu mengeras. Bila dah karamel tu dah keras ,nanti pudding tu hancur bila kita nak terlangkupkan.

3. Atas lapisan gula karamel tu tadi, tuangkan adunan pudding yang dah dibuat tadi. Lepastu kukus selama 30 hingga 40 minit. Pandai-pandai la korang agak.

4. Kalau dah siap dan korang tengok kat tepi loyang tu air gula macam dah cair. So korang boleh la terlangkupkan. Buat perlahan-lahan tau nanti comot pulak pudding korang tu. Have nice trying.


hasil yang dah siap..gojes tak tak kak toon..haha


Lepas dah buat tu. Aku post la gambar pudding ni kat instagram aku. Berdesup kak Fatin Nabila tanya macam mana nak buat pudding ni dan die suruh ajar.  Kak Fatin Nabila ni senior aku time sekolah asrama dulu. So, aku dah tunaikan permintaan die..ceewah.harap semua paham la erk aku explain tadi..hehe..


cantik tak tekstur die..hewhew

Ingatnye nak bawak la bekal kat sekolah esok. Hampeh of the hampas. Ayah dah rembat separuh. Nak bawak mendanya. Adek-adek aku balik mengaji dihadapnya pudding tu. Tinggal kat aku secoet je. Kurang asam belimbing betul. Takpe, sok lusa boleh buat lagi.. kan..kan..haha. so, selamat men-try..hikhikhik


No comments:

Post a Comment